SERVISNA DEJAVNOST

Naša servisna dejavnost zajema servis in izposojo potapljaške opreme, polnjenje jeklenk, servis in prodaja prenosnih gasilnikov, IDA in kompresorjev. Več podrobnosti v zavihkih.

servis1servis2servis4servis5scottaparat

Stvari, ki jih je potrebno servisirati lahko brez predhodne najave dostavite v našo trgovino VINTER ŠPORT v Slovenski Bistrici, Čopova ulica 2 v času delovneg časa ali po predhodnem dogovoru na sedež servisa oz. podjetja na Črešnjevec št. 27, Slovenska Bistrica. Po predhodnem dogovoru in glede na količino stvari tudi prevzamemo pri vas in vam jih po opravljenem servisu vrnemo. V primeru, da opremo potrebujete ponovno v kratkem času predlagamo, da se o terminu servisa predhodno dogovorimo oz. vam za ta čas posodimo nadomestno opremo.

Takoj vas seznanimo z okvirno ceno servisa. V kolikor pri servisu ugotovimo morebitne dodatne potrebne posege oz. stroške vas o tem predhodno obvestimo tako, da ni bojazni da bi prišlo do presenečenj pri končni ceni servisa. Da do takšnih stvari ne prihaja smo tudi prvi, ki imamo cenik servisnih del javno objavljen na naši internetni strani v nasprotju z ostalimi ponudniki tovrstnih storitev.

Nudimo posebne ugodnosti potapljaškim klubom in podjetjem!!!

Dodatne informacije na tel. 041-793-984 (Martin).

 

Smernice in priporočila
Indeks člankov
Smernice in priporočila
Potapljaška obleka
Regulator
Kompenzator
Jeklenke
Računalniki,svetilke...
Potapljaški nož
Zaključek
Vse strani

SMERNICE – PRIPOROČILA

VZDRŽEVANJE IN SERVISIRANJE POTAPLJAŠKE OPREMEVsak izmed nas se je že enkrat srečal s problemom kako servisirati potapljaško opremo. Ko opremo kupujemo je bistven tudi podatek kam lahko pozneje damo opremo servisirati. Prodajalci pri nas ponujajo potapljaško opremo kaj pa servisiranje?

Na začetnem tečaju potapljanja smo se naučili, da moramo pred odhodom na potapljanje opremo pregledati in jo pripravit. Današnji potapljaški dnevniki (Dive log) nam omogoča, da si lahko zabeležimo našo opremo, vpišemo serijske številke potapljaških artiklov in če smo ažurni vpisujemo tudi kdaj je bi opravljen servis za kakšen kos naše opreme. Pomembne so tudi serijske številke računalnikov in regulatorjev in drugih kosov opreme. Se boste vprašali zakaj? Čisto preprosto. V primeru kraje ali izgube naše opreme nam bodo ti podatki zelo dobrodošli pri iskanju in identifikaciji ter potrjevanju lastništva opreme.

V nadaljevanju so navedene smernice o vzdrževanju in servisiranju potapljaške opreme, ki so plod lastnih izkušenj potapljačev. Pri servisiranju opreme je pomembno še to, da se je potrebno dosledno držati navodil proizvajalca in lokalnih zakonov države v kateri se potapljamo oz. planiramo potope.


POTAPLJAŠKA OBLEKAPotapljaška obleka je pravo leglo za različne organizme (alge, viruse, bakterije, glivice itd.). Obleka je precej časa vlažna, na toplem, v senci skratka idealni pogoji za organizme, da se razmnožujejo.  Ko si tako obleko oblečemo, so ti organizmi neposredno v stiku z našo kožo. Taka "umazana" obleka ni več zaščita naše kože ampak je le še dodatna obremenitev za naš obrambni mehanizem. Prav nič niso redke razne rdečice, srbenja, izpuščaji ter druga obolenja, ki so v večini primerov posledica ravno teh organizmov, ki so naseljeni v naših oblekah.

Ni nujno, da je obleka, ki nima blatnih madežev ter lepo diši po mehčalcu tudi "čista". Klasična sredstva, kot so pralni prašek in podobno sicer nekoliko zmanjšajo število teh organizmov, nikakor pa jih ne odstranijo. Drugi problem je tudi ta, da obleke ne smemo prati v vodi, ki je toplejša od 30°C, kar nam še dodatno oteži pranje obleke. Poleg tega, se s pranjem ne znebimo neprijetnega vonja, ki ga povzročajo mikroorganizmi z razkrajanjem snovi, ki so na obleki.

Poznamo pa kar nekaj čistil, ki zelo lepo odstranijo organizme, viruse ter ostale parazite in pri tem ne poškodujejo obleke. Eno takih čistil, ki ga priporočamo je ASEPSOL ECO. Čistilo se dobi v lekarnah, morda tudi v specializiranih trgovinah. Sredstvo je namenjeno razkuževanju površin v prostorih ter opreme. ASEPSOL ECO razredčimo z vodo v razmerju 1/20. To pomeni, da iz 1 litra ASEPSOLA, dobimo 21 litrov čistila. Obleko čistimo tako, da jo najprej operemo v sladki vodi ter odstranimo večjo umazanijo. Nato obleko namočimo za 20 minut v raztopini ASEPSOLA.

Sledita dva možna postopka:

1. Obleko enostavno splaknemo pod tekočo vodo, tako da nekaj čistila še vedno ostane na obleki ter tako še vedno deluje ter uničuje organizme. Predvsem je to priporočljivo za centre ter za večdnevne potope, ker tako podaljšamo delovanje čistila.

2. Obleko splaknemo ter operemo v pralnem stroju z malo mehčalca, brez centrifuge, na 30°C. Tako dobimo prijetno dišečo, razkuženo obleko.

ASEPSOL v večini primerov v stiku s kožo ne povzroča alergičnih ali drugačnih reakcij, razen pri preobčutljivi koži. Tak način čiščenja lahko uporabljamo za suhe, polsuhe, mokre obleke, kot tudi za pranje notranjosti jopiča ter ostale opreme.


REGULATOR

 

 
Regulator je potrebno po uporabi sprati s sladko vodo in ga očistiti soli, peska, blata,... Kadar spiramo prvo stopnjo regulatorja, moramo paziti da dobro zatesnimo DIN ali INT konektor, saj bi v notranjost regulatorja lahko vdrla voda in poslabšala delovanje. Kadar spiramo drugo stopnjo regulatorja ali oktopus, ki nista pod povečanim tlakom, moramo paziti da ne pritisnemo gumba za izpust na pokrovu ohišja. V primeru da vdre voda se lahko poslabša delovanje regulatorja. Če v regulator vdre voda se poveča tudi možnost zmrzovanje regulatorja. V sladki vodi je potrebno oprati tudi inflatorsko cev; kroglice v priključku (vidimo jih kadar obroček priključka potegnemo navzgor). Okoli kroglic se lahko nabere sol in onemogoči njihovo premikanje. Speremo tudi manometer ali konzolo, saj se pod plastično zaščito lahko nabere veliko peska in soli.

Večina proizvajalcev potapljaške opreme zahteva, da je potrebno regulator enkrat letno, ali na vsakih 50 potopov (kar prej pride) odnesti v servisni center, kjer regulator pregledajo, zamenjajo tesnila in ga očistijo.


KOMPENZATOR
Če kompenzatorja plovnosti po uporabi v slani vodi ne speremo s sladko vodo se bo na njem videla nabrana skristalizirana sol, ki ga lahko poškoduje. Prav tako je potrebno s sladko vodo sprati tudi notranjost. Speremo ga lahko tako da v ustnik inflatorja

natočimo vodo, tako da držimo pritisnjen gumb za izpust zraka. Kompenzator nato napihnemo in ga obračamo da se sladka voda preliva po notranjosti in ga oplakne. Napihnjenega nato obrnemo z naramnicami navzdol, tako da je inflator v najnižji točki in pritisnemo gumb za izpust zraka. Izpust vode ponavljamo toliko časa da odstranimo čim več vode. Ker je zasnova kompenzatorja taka da zelo dobro tesni, ga je težko posušiti, vlaga pa omogoča da se v notranjosti naberejo alge ali drugi mikroorganizmi, ki lahko škodijo našemu zdravju. Zato zraka iz kompenzatorja plovnosti ne smemo vdihavati. Če kompenzatorja ne bomo uporabljali dlje časa je koristno če rebrasto inflatorsko  cev posujemo s TALCO PUDROM.

Večina proizvajalcev potapljaške opreme zahteva, da je potrebno kompenzator plovnosti enkrat letno, ali na vsakih sto potopov (kar prej pride) odnesti v servisni center, kjer ga pregledajo, zamenjajo tesnila in ga očistijo.


JEKLENKE
Jeklenke morajo imeti glede na veljavne standarde pravilno barvno oznako vsebine in sicer glede na EN 1089-3/2004 mora biti zgornji del (vrat) tlačne posode četrtinsko pobarvan z črno barvo (RAL 9005) in belo barvo (RAL 9010) in oznaka z črko N za novo barvno označevanje. Od leta 2006 naj bi se za dihalne tlačne posode(O2  20<23%) uporabljal bel zgornji del in  črn spodnji del vratu tlačne posode, pri čemer oznaka N ni potrebna, vendar če obstaja se ne odstranjuje.

Jeklenke morajo biti periodično tlačno preizkušene v Sloveniji v skladu s pravilnikom o pregledovanju in preskušanju opreme pod tlakom Ur.l. RS 92/2008. Tako morajo biti jeklenke za podvodno dihanje preskušene prvič 4 leta po izdelavi, nato pa na vsaki 2 leti. To pomeni, da je potrebno ob nakupu jeklenke preveriti odtisnjen datum izdelave jeklenke, kateri je merodajen pri določitvi naslednjega preiskusa.

Servis potapljaške jeklenke in ventila se priporoča enkrat letno, da se opravi vsaj notranje čiščenje jeklenke, saj se med uporabo jeklenke v njej nabira razna umaznija (kondenz, rja, olje kompresorjev,…). Ker klasično čiščenje navadno ni dovolj za odstranitev umazanije, saj je notranjost jeklenke težko dostopna se priporoča notranje peskanje. Pri pregledu ventila se lahko zamenjajo tesnila.

 


 

RAČUNALNIKI, SVETILKE,…Potapljaške računalnike, svetilke, ohišja fotoaparatov in podobne naprave vedno spiramo s sladko vodo, saj s tem preprečimo da bi se slana voda nabirala okoli kontaktov. Če na kontaktih ostane vlaga, se lahko npr. računalnik vklopi in po nepotrebnem troši baterije.


POTAPLJAŠKI NOŽ

 
Večina vas ima verjetno potapljaške nože, pa kljub temu da na njih piše INOX-SUB, še kar neumorno rjavijo. Kako odstraniti rjo, ne da bi poškodovali površino noža? Skrajno enostavno. Nož premažemo z WC NET GEL (ki se je izkazal za najbolj učinkovito sredstvo). Počakamo 10-20 min ter nato z zobno ščetko zadevo zdrgnemo. Če se je rja globoko zažrla v kovino, žal tudi to ne pomaga, če pa to počnemo redno, bomo imeli nož, ki bo dolgo časa služil svojemu namenu, pa še lep bo povrhu vsega, da pa nož ne rjavi naprej, ga je najbolje namazati z oljem za mazanje verige (za kolo ali motor) in sicer s takim na osnovi teflona. Zadeva preizkušeno deluje, celo bolje kot razni silikonski pripravki. Verižno olje je zelo lepljivo ter je navadno tudi zelo vodoodporno.


 

 

 

Vsak pravi – skrben potapljač po končanem potopu spere, očisti in preveri brezhibno delovanje svoje opreme, tako da je pripravljena za naslednji potop. Po končani potapljaški sezoni oz. takoj v kolikor zazna najmanjšo napako pri delovanju poskrbi za ustrezno servisiranje opreme.

Povzeto iz spleta, zbrala in pripravila

PUČKO Boris in VINTER Martin

 
VINTER ŠPORT, Martin VINTER S.P., Črešnjevec 27, 2310 Slovenska Bistrica, tel: +386(2) 818 48 68, +386(51) 420 864, fax:+386(2) 818 48 60 Izdelava spletne strani: Ultrasplet.net